Mättat fett
Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu
viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och
mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och dålig
fett kvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.
Varför är fettkvaliteten viktig?
Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för
hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och
kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar.
En stor sammanställning av flera studier fann att om man ersätter 10-15
gram mättat fett med fleromättat fett minskar risken för att dö i hjärt- och
kärlsjukdom med en fjärdedel.
Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?
I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är ikylen desto mer mättat
fett innehåller det. En enkel tumregel är därför att välja mjukt fett istället
för hårt. Byt smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin
eller olja när du lagar mat, om du vill äta hälsosamt!
Var finns mättat fett?
Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor, till
exempel
- fet mjölk och fil
- smör och matfettsbandningar baserade på smör
- ost
- fett kött och charkprodukter som korv och bacon
- grädde, glass och bakverk
- choklad
- kokos- och palmolja.
Hur mycket mättat fett behöver vi?
Omkring en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får
i oss, bör komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och
för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.
Tips för att äta mindre mättat fett och mer omättatfett
- Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar, gärna sådana
som innehåller rapsolja.
- Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkvaror.
- Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.
- Använd lättmargarin på smörgåsen.