Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika
sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett
bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till
exempel mjölksocker, alltså laktos.
De kolhydrater många av oss behöver äta mer av finns i livsmedel som
Kolhydrater från livsmedel som innehåller mycket socker, till exempel söta drycker, godis och bakverk, är inte nyttiga.
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som
behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som
fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och
behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.
Kolhydrater delas främst in i olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer.
Hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen beror på
Det har till exempel betydelse om man äter kolhydraterna i form av hela
spannmålskorn eller som mjöl och om de är tillagade eller råa. Man brukar tala
om "snabba" och "långsamma" livsmedel. Man mäter hur snabbt och länge
blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Resultaten uttrycks
som glykemiskt index, GI. Ett högt glykemiskt index innebär att blodsockret
stiger snabbt och gör att man behöver äta oftare.
Exempel på livsmedel som snabbt påverkar blodsockerhalten är
Bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på
livsmedel som ger en långsam och förlängd blodsockerstegring.
Det är lagom att 50–60 procent av de kalorier vi äter kommer från kolhydrater.
För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och
300 gram kolhydrater. Av dessa bör högst 50 gram komma från tillsatt socker.
Vilken typ av kolhydrater man väljer kan ha betydelse för vikten. Mycket socker i flytande form, till exempel i läsk, ökar risken för att gå upp i vikt. Det beror på att kalorier i flytande form inte ger samma mättnadskänsla som i fast form.
På senare år har det blivit populärt med viktminskningsmetoder där man undviker eller drastiskt minskar kolhydraterna i maten. Man skulle därför kunna tro att risken för att bli överviktig är större bland dem som äter mycket kolhydrater. Faktum är att man kan gå upp eller ner i vikt med i stort sett vilken kost som helst. Det beror på om man äter mer eller mindre än man gör av med. Studier visar dock att en kost med lagom mängd kolhydrater och fiber bidrar till att man kan hålla vikten på lång sikt och även ge en viss viktnedgång. Läs mer om lågkolhydratkost på länken till höger.
Här är några tips på vad man kan göra för att äta bra kolhydrater:
Källa: Livsmedelsverket